This article is not yet available in English.

200% meer productiviteit op een Star Wars werkplek.

De nieuwe plek waar onze huisstrateeg Erwin vanaf nu nóg strategischer gaat worden. Strategischer, creatiever, productiever. Alles net een tandje meer. Hoewel een klant van ons pas – bij het zien van de Star Wars kamer in spé – gekscherend zei: ‘En jullie worden nog steeds serieus genomen?’, lieten wij ons niet tegenhouden. Het is namelijk bewezen dat een inspirerende, mooi ingerichte werkomgeving de creativiteit bevordert.

En daar zijn de groten der aarde een uitstekend voorbeeld van. Zo heeft Google vergaderruimtes die zijn vormgegeven als jungle, strand, als kunsthal en ballenbak. Om de reden dat mensen hoogst creatief worden in een ruimte waar ze nieuwe prikkels ervaren, volgens Csikzentmyhalyi. Ook beïnvloedt je omgeving de manier van samenwerken. Zo wilde Steve Jobs bij Pixar de toiletten per se in het midden van het gebouw vestigen. Zodat mensen elkaar geregeld tegen zouden komen. ‘Gewoon even een praatje maken’. Slim, die Jobs.

‘Denk ook eens aan het feit dat je zo’n 35% van de dag met werk bezig bent.’

Daarbij komt dat creativiteit wordt geboost door diversiteit in de werkomgeving, volgens van Gielen en Maarleveld. Niet voor niets, dat wij zelf opvallend verschillende plekken hebben gecreëerd binnen ons kantoor. Men neme een dynamisch kantoorvliegtuig, een kalm kantoorbos en vanaf heden een heus kantoorheelal onder ’t gezelschap van Darth Vader. Verschillende werkplekken geven een andere kijk op de omgeving en zorgen daarmee voor variatie in de werkhouding. Uit een wereldwijd onderzoek van HTC, blijkt dat een inspirerende omgeving je werknemers bovendien niet alleen creatiever maakt, maar ook rustiger, meer tevreden én gelukkiger. Denk ook eens aan het feit dat je zo’n 35% van de dag met werk bezig bent. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je je bevindt in een fijne omgeving. Tenslotte legt Simon Moore – psycholoog en management director van gedragsinstituut Innovationbubble – uit dat ‘schoonheid’ leidt tot stabiele en positieve langetermijnemoties en negatieve emoties reduceert.

Erwin is in ieder geval nooit meer te stoppen. The Force is strong with this one.

Rosalie Vogelaar, 8 februari 2019